- …… als vorm van pastoraat
- In het pastoraat is de laatste tijd veel veranderd. Lange tijd was er in de meeste kerkelijke gemeentes een duidelijke bezoekstructuur. Ieder gemeentelid kreeg eens in de zoveel tijd een ouderling of pastoraal medewerker op huisbezoek. Het bezoekwerk was veelal georganiseerd in wijkteams met een ouderling en verschillende pastoraal medewerkers en/of contactpersonen. Ook in onze Samen-op-weggemeente was dit tot voor kort de structuur. In veel gemeentes, en dus ook bij ons, bleek deze structuur en het jaarlijkse huisbezoek niet langer houdbaar vanwege diverse vacatures. De vraag is ook in hoeverre in hoeverre het huisbezoek waarbij alle pastorale éénheden periodiek bezocht worden nog past in de huidige samenleving. Steeds vaker blijkt dat als de ouderling of pastoraal medewerker een afspraak wil maken, het huisbezoek wordt afgehouden. Na zwaarwegende afwegingen en gesprekken heeft de kerkenraad besloten het vaste periodieke huisbezoek los te laten en te gaan werken met een pastoraal team dat gevraagd op bezoek komt. Dit pastorale team gaat dus op bezoek bij gemeenteleden die vragen om een pastoraal gesprek. In heel wat situaties kan het goed zijn een gesprek te hebben met iemand van de kerk. Denk aan bijzondere kruispunten in het leven zoals: ziekte, rouw/verlies, huwelijk/relaties, geboorte/doop/opdragen, een crisis, of andere levensvragen.
- Predikant is de pastor bij uitstek
- Bij het woord ‘pastoraat’ denken we meestal in eerste instanties aan de geestelijke zorg die de predikant biedt en terecht. De predikant is de ‘pastor’ bij uitstek. Vanuit zijn beroep en roeping staat hij gemeenteleden en anderen bij in levens- en geloofsvragen. Zeker in crisissituaties is zijn pastorale zorg onmisbaar. De predikant maakt dan ook deel uit van het pastorale team. Een aantal gemeenteleden werd al regelmatig bezocht vanwege ziekte, problemen of leeftijd. Het pastorale team en de predikant zorgen er voor dat deze bezoeken door gaan.
- Omzien naar elkaar, een taak voor ons allemaal
- Naast de ‘professionele’ pastorale zorg zijn er ook andere, meer alledaagse vormen van pastoraal. Het onderlinge meeleven in lief en leed, een kaartje of bezoekje als iemand ziek of eenzaam is, het bieden van een luisterend oor of een helpende hand. Van dit meeleven met elkaar gaat veel steun en troost uit. Het laat zien dat we in de geloofsgemeenschap nauw met elkaar verbonden en om elkaar geven. Sommigen schrikken er voor terug om het woord ‘pastoraat’ te gebruiken voor dit ‘gewone’ omzien naar elkaar. Alsof dit woord een paar maten te groot is voor wat zij doen. Toch is ook dit een vorm van pastoraat. In een studieboek over pastoraat las ik de volgende definitie: ‘Pastoraat vindt plaats daar waar mensen met elkaar meeleven vanuit een gedeelde bezieling van geloof, hoop en liefde’. Pastoraat is daarmee dus niet iets waarvoor je geleerd hoeft te hebben. Het is datgene wat je vaak al vanzelfsprekend doet als je je hart laat spreken. Iets dat we allemaal kunnen. In de Taizédienst van volgende zingen we wellicht weer: ‘Ubi caritas et amor, Deus ibi est’. Een oude Latijnse tekst met de betekenis: “Daar waar vriendschap heerst en liefde, daar is God’. Laten we er zijn voor elkaar.
Jaap Overbeek, Coördinator pastoraal team, tel: 06-22507107