Interview met Leo Eveleens

De dynamiek van een diesel

Bericht

Interview met Leo Eveleens

Leo Eveleens (privéarchief)

‘God is dichterbij dan we soms geloven’

Hij heeft iets dynamisch. Zeker als hij op zijn fiets – om met een bekende Nederlandse troubadour te spreken – krom gebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant. Het bedoelde rijwiel is hier wel een elektrisch aangedreven pedelec, wat het trapgemak wellicht vergroot, maar het postuur van de berijder verraadt een sportieve instelling. Dynamiek, daar heeft Leo Eveleens wel iets mee, maar hij kan zich toch meer vinden in de beschrijving ‘diesel’. ‘Ik ben een trage starter, wil graag de vaart erin houden.’

En misschien heeft hij wel gelijk. Vanwege een vroeg grijzende haardos werd hij op jonge leeftijd ouder ingeschat. Maar nu hij de zes kruisjes is gepasseerd, lijkt zijn uitstraling de omgekeerde weg af te leggen. Hij lacht wat bescheiden en zoekt naar het waarom. ‘Ik heb altijd veel gesport, waardoor ik gemiddeld fitter oog.’ De geboren en getogen Aalsmeerder werkt als manager Payroll EMEA APAC (Europe, Asia-Pacific) voor het Amerikaanse bedrijf ServiceNow, dat de kwaliteiten van de (hbo) baccalaureus SPD Bedrijfsadministratie na een korte inhuurperiode op de juiste waarde schatte. Eveleens werkt inmiddels zes voor jaar voor ServiceNow en lijkt het daar wel tot en met zijn pensioen te gaan uitzingen.

Warm

Zoals hij ook Kudelstaart een warm hart toedraagt. Eveleens woonde van 1984 tot en met 1998 in het dorp, waar hij ook ter kerke ging. Die band bleef, ook nadat hij naar Aalsmeer terugkeerde. In 2019 werd hij gevraagd om Wim Poortvliet op te volgen als voorzitter van de kerkenraad. Een plek die hem kennelijk past als een handschoen. Van 2001 tot en met 2007 bekleedde hij eerder dit ambt, jaren die hem nog helder voor de geest staan maar waar hij en zijn echtgenote Yvon vast met zeer gemengde gevoelens aan terugdenken. Twee jaar na zijn aantreden werd bij hun oudste zoon Govert een melanoom geconstateerd, waaraan hij in 2008 op 28-jarige leeftijd overleed.

Vreugde en verdriet

Het was een zware slag voor het gezin maar het geloof van Eveleens, van huis uit Christelijk Gereformeerd, bleef onaangetast. ‘God is altijd aanwezig, de schepper van hemel en aarde’ zegt hij beslist. ‘Maar ik geloof niet dat christenen daarom ouder worden dan niet-christenen. Geloof is een geestelijke component die een belangrijk deel van mijn leven uitmaakt. Govert was heel gelovig, maar dingen overkomen ons en dat is van alle tijden. Net als het Coronavirus. Dan kan je je afvragen: waar is God nu? Maar ik geloof dat je steun aan God kan hebben en Hij je troost geeft.’ Vreugde en verdriet liggen soms vlak naast elkaar. Kort na het overlijden van Govert kondigde zich de geboorte van de eerste van de drie kinderen van dochter Jeanne aan en werden Leo en zijn Yvon opeens opa en oma. Inmiddels zijn zij de trotse grootouders van vijf kleinkinderen, want ook zoon Laurenz zorgde met twee kinderen voor nageslacht.

Emoties

De voorzitter van de Kudelstaartse kerkenraad spreekt met overtuiging, maar past ervoor om zijn mening dwingend op te leggen. Sommige vergaderingen kunnen door de emotionele binding soms intens zijn. En dan komt zelfs de voorzitter weleens onder vuur te liggen. ‘De mensen zijn zeer betrokken met wat ze doen, al moet het binnen de perken blijven. Anderen moeten ook hun zegje kunnen doen. Dat je als voorzitter kan worden aangevallen, ja, daar moest ik ook aan wennen. Ik kan slecht tegen conflicten, wil graag verbinden. Maar je kunt nog zo van mening verschillen, na afloop van de vergadering moet je met elkaar een biertje kunnen drinken.’ De balans bewaren, een voorzitter speelt daar een belangrijke rol in. ‘Als mensen zich geraakt of miskend voelen, dan heb je het verkeerd gedaan.’  

Coronavirus

Het is al eerder genoemd, het coronavirus heeft veel overhoopgehaald. De maatschappij raakte ontwricht en de gevolgen van de ‘intelligente lockdown’ ging ook niet voorbij aan de Samen Op Weg gemeente. Zo mocht er halverwege maart geen gebruik meer worden gemaakt van het kerkgebouw De Spil. Jeugdbijeenkomsten, vergaderingen en natuurlijk ook kerkdiensten werden ook van de agenda geschrapt. Er werd een beroep gedaan op de creativiteit en actiebereidheid van de kerkenraad en vele vrijwilligers. En dat in een tijd dat er toch al veel druk op de ketel stond vanwege de zoektocht naar een opvolger van predikant Hans van Dalen en nieuwe ambtsdragers. Eveleens: ‘Dat is dan een hele uitdaging, en het kost veel tijd. We hebben het drukker dan voor de crisis.’

Trein

Maar waar een deur dichtgaat, wordt een ander geopend. Gedwongen door de crisis werd de gemeente gedwongen zich in rap tempo kennis van moderne hulpmiddelen eigen te maken. Zo worden vanuit de huiskamer via beeldverbinding toch vergaderingen gehouden en kunnen gemeenteleden kerkdiensten vanuit De Spil via Kerkdienstgemist.nl ‘live’ meemaken. In een vreemd, hobbelig landschap moest een nieuw spoor worden gevolgd, maar inmiddels is de trein goed op gang gekomen. Naar de aard van ‘diesel’ Eveleens. ‘Pak je energie en richt je op het goede. Nu kunnen we als kerk laten zien wat we voor de ander kunnen betekenen, door de verbinding met elkaar ondanks de coronacrisis in stand te houden. En ook al moeten we afstand houden, God is dichterbij dan we soms geloven.’   

Deel met vrienden

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant voor je

Contact

Vul onderstaand formulier en we nemen contact met je op.

Bezoekadres PG Kudelstaart

Spilstraat 5
1433 HD  Kudelstaart

Zalen

Koffie, thee en dranken (fris en licht alcoholisch) kunnen alleen via ons (in samenwerking met Ons Tweede Thuis ) worden ingekocht. In de grote zaal kan aan de achterzijde een buffet worden opgesteld voor koffie thee en dranken. In verband met de bewoners van het combinatiegebouw en OTT hanteren we een eindtijd van 23:00 uur.

Kerkzaal

Grote zaal met een kwartronde amfitheater opstelling*. Geschikt voor grotere groepen van ca. 50 tot 300 personen. Wordt primair gebruikt voor kerkdiensten maar is ook zeer geschikt voor concerten, presentaties en optredens etc. We beschikken over 2 podia opstellingen:

a)       normale opstelling met katheder, voor kerkdiensten, huwelijksdiensten, afscheidsdiensten en kleinere optredens. Op het normale podium is plek voor max. 25 personen.

b)      Het vergrote (concert) podium biedt plek aan ca. 60 personen, bijv. voor koor- of muziekoptredens.

In overleg kan aanvullend gezorgd worden voor een dirigenten bok. Ook het orgel, piano en uitgebreide mogelijkheden van licht, beeld en geluid kunnen worden verzorgd.

*Een afwijkende stoelopstelling (met ca. 12 tafels) is mogelijk. In dat geval is er plek voor 120 tot max. 200 personen

Consistorie

Kleine vergaderruimte voor 8 max. 10 personen. Geschikt voor (informeel) overleg aan een ‘ronde’ tafelopstelling. Wordt bij concerten ook gebruikt voor omkleden etc.

1e verdieping

Zaal met U wormige of rechthoekige vergaderopstelling voor groepen tot ca. 24 personen. Desgewenst kan men ook groepsopstelling maken voor 4- 8 personen. Presentaties kunnen met een (zelf mee te brengen) beamer op een witte wand worden getoond. De zaal wordt bij grote concerten gebruikt als omkleed- en koffieruimte voor het concert en tijdens pauze.

Jids, 2e verdieping

Informele vergaderzaal voor max. 30 personen.  Er is een vergadertafel, maar de zaal heeft vooral een informeel karakter en is vooral ingericht voor de jeugd. Omdat er een bar is wordt de ruimte tevens gebruikt voor informele bijeenkomsten en een afsluitende borrel na een stevig avondje vergaderen. Er is geluidsinstallatie en er hangt een beamer die gehuurd kan worden.