
‘In de diepste crisis zie je de kracht van God’
Ze behoort tot de meest opvallende leden van de Samen Op Weg kerk in Kudelstaart. Haar tred is niet alledaags, ze schrijdt als het ware door het leven heen. Haar kleding mag op zijn zachtst gezegd apart worden genoemd. Ze lijkt wars van conventies, waarbij een opvallend hoofddeksel een regelmatig wisselend onderdeel van haar mode-repertoire vormt. Ziehier Ans Creemer-Allard, zoals ze zich het liefst afficheert. Ooit onderwijzeres, mannequin en schoonheidsspecialiste, maar tegenwoordig vooral pastor en kerkelijk werker voor de Protestantse Kerk Nederland.
Theologie studeerde ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat ‘Vrije’ past ook bij de manier waarop ze in het leven staat. Ze was toen al 59, een leeftijd waarop een studie op universitair niveau voor een getrouwde vrouw met kinderen een flinke klus zou kunnen worden. Daarom viel de keuze op hbo-theologie, waar zij les kreeg van gevarieerd denkende docenten. ‘Veertien leraren heb ik gehad,’ herinnert ze zich. ‘Daarvan waren er maar twee bij een kerk aangesloten.’ Van één van hen kreeg ze een duidelijk advies mee. ‘Van welk geloof u ook komt, zet dat op stal. Laat wat wij u leren tot u binnendringen, en maak dan een keuze.’ De studie klaarde ze (‘ik kauwde me door de stof heen’) binnen de gestelde tijd en met mooie rapportcijfers.
Zwaar
Een open benadering waar een vrije geest als zij zich prettig bij voelde. Opvallend, want Creemer-Allard kwam uit een gereformeerd nest. ‘Heel zwaar,’ omschrijft ze die periode van haar leven, tot ze tot de ontdekking kwam dat de wereld veel meer te bieden had. Min of meer gedwongen, dat wel. Als jonge schooljuffrouw op een Amsterdamse basisschool werd ze ontslagen nadat ze haar plan om Jan – in het leven haar steun en toeverlaat – te huwen. En dan ligt zwangerschap op de loer, was bij de school de achterliggende gedachte. Nog kan ze boos worden om de opgegeven reden. ‘U moet weg omdat u als echtgenote uw man moet behagen,’ herhaalt ze de woorden van de directeur waarmee ze richting de uitgang werd geduwd.
Me Too
Ze zat echter niet bij de pakken neer. Met haar drie jaar jongere zus werd ze mannequin en fotomodel. Met succes. ‘We hadden een leuke tijd en verdienden veel geld.’ Wijzer werd ze ook. De modellenwereld bleek een hoog ‘Me Too’ gehalte te hebben. Dan dien je als jonge vrouw je grenzen af te bakenen. ‘Met de baas stappen deed ik niet,’ en als de druk te groot wordt is het raadzamer om wat anders te gaan doen. Inmiddels moeder geworden startte Creemer-Allard in 1971 het schoonheidsinstituut ‘Marican’ in Aalsmeer. ‘Aan huis, want ik vond het fijn ook voor de kinderen te zorgen. Ik deed een cursus bij de Kamer van Koophandel en richtte thuis een grote kamer in als salon, gericht op een bepaald segment van de Aalsmeerse bevolking.’ ‘Marican’ had over aanloop niet te klagen en opvallend, vaak kwam in de salon ook het geloof er sprake.
Op zoek
Misschien hebben die gesprekken haar de keuze voor een studie theologie doen maken. Want haar geloof was door de jaren heen gebleven, al waren er genoeg momenten dat ze twijfelde. ‘Is dit het?’ was een vraag die in haar hoofd rondspookte. Dus ging ze op zoek. Boeken over theologie stonden naast boeken over psychologie, sociologie en wereldreligies. Om zich de vraag te stellen: ‘Waar ligt mijn realiteit? Dan kun je twee dingen doen: er tegenaan trappen of blijven meedoen.’ Ze besloot tot het laatste en kwam tijdens de studie tot andere inzichten: ‘Geloof mag je in vrijheid beleven. Dan denk ik aan Psalm 118: Ik werd benauwd van alle zijden, en riep de Heer ootmoedig aan. De Heer verhoorde en bevrijdde, Hij deed mij in de ruimte staan’.
Inzichten
Een beklemmend gevoel ‘overviel’ haar toen de Corona-crisis zich aandiende. Ze behoort namelijk tot de risicogroep. ‘Ik ben dan iemand die zich terugtrekt in zichzelf. Ik wil er graag voor een ander zijn, maar iemand anders kan de aanleiding tot mijn dood zijn. Ik heb nu het gevoel dat ik de mensen letterlijk ontloop.’ Ze leest een Rabbijns – Joodse parabel, naar aanleiding van Amos 5, vers 19 die haar in deze situatie aanspreekt: Iemand vlucht voor een leeuw, wordt aangevallen door een beer en wordt, als hij een huis binnenvlucht, gebeten door een slang. ‘Hoe je het wendt of keert, in de ander kan jouw dood zitten.’ Voor haar eigen veiligheid zal zein de fysieke omgang gepaste afstand houden. Maar het licht gloort aan de horizon, is haar overtuiging. ‘Ik geloof dat God de mens inzicht zal geven om deze crisis te overwinnen. De troost zit in het naar elkaar luisteren en begrijpen. In de diepste crisis zie je de kracht van God in de mensen.’