Interview met Anneke Kempkes-Verweij

Een actief leven van leren en ontdekken

Bericht

Interview met Anneke Kempkes-Verweij

‘De kracht van samenwerking’

De Toren van Babel (foto: Ruud Pattiapon)

 

Haptotherapeut Anneke Kempkes-Verweij doet in haar vrije tijd aan kunst en doneerde één van haar werkstukken aan de gemeente van de Samen Op Weg kerk: De Toren van Babel. Uit respect, maar ook uit bewondering. ‘In mijn werk heb ik gemerkt dat het belangrijk is dat er een gemeenschap is, een kerk.’

Als de ontstaansgeschiedenis van het kerkgebouw ‘De Spil’ ter sprake komt, kort na de start van de 21ste eeuw, vertelt ze dat ze van dichtbij zag hoeveel kracht er kan schuilen in eendrachtige samenwerking. De Protestantse Gemeente Kudelstaart, Woningbouwvereniging Eigen Haard, de stichting Ons Tweede Thuis (OTT) en een kinderdagverblijf. ‘Zij vonden elkaar op het juiste moment en ineens was het kerkgebouw er. Dat was zo bijzonder,’ verzucht ze. Als medeoprichter en medewerker van  het Fysiotherapeutisch Instituut Kudelstaart-Aalsmeer, gaf zij ook fysiotherapie bij Ons Tweede Tuis. Hierdoor was er veel contact met de plaatselijke bevolking waardoor ze de geboorte van ‘De Spil’ van dichtbij mocht meemaken.

Haptotherapie

Anneke heeft inmiddels de acht kruisjes aangetikt en kan terugzien op een actief leven dat bol staat van leren en ontdekken. Na HBS B bekwaamde zij zich in de fysiotherapie om op latere leeftijd aan de Katholieke Universiteit te Leuven af te studeren als doctorandus in bewegingswetenschappen. Nadat het Fysiotherapeutisch Instituut vaste grond in Kudelstaart had gekregen bekwaamde zij zich in de haptotherapie. ‘Ik raakte geboeid door de mens in totaal. Leren omgaan met je lichaam, de bewegingen en daarbij de ontspanning.’ Haar interesse voor deze therapie ligt in lijn met haar besef dat – hoe leuk ze het ook vond en vindt – er meer was dan alleen maar in boeken te duiken. ‘Studeren is erg leuk maar je moet er altijd iets naast doen. In de therapie heb je met spanning en zwaarte te maken: hoe voel je je met alles wat er op je drukt? In de Haptotherapie ontdek je hoe je voelbare ruimte kan maken voor jezelf. Probeer daarom naast je werk, hoe leuk en interessant het ook is, iets creatiefs te doen.’ Maak gebruik van het creatieve deel van je brein, is haar boodschap. ‘Maar ik zeg niet dat je je moet ontspannen, want je moet niks. Probeer te ontdekken wat leuk is om iets op creatief gebied te doen, en op een goed niveau.’

Anneke Kempkes-Verweij in haar atelier (Foto: Ruud Pattiapon)

 

Dochter

Inmiddels heeft ze zelf al heel wat cursussen creatieve vorming op haar lijstje staan maar noemt zich geen beeldend kunstenaar. ‘Ik ben geïnteresseerd in kunst, zowel in de actieve- en passieve vorm. Zowel het intensief kijken naar kunst als ook het zelf maken van ‘dingen’, maar wel met een kleine k.’ Om haar vaardigheden nog meer aan te scherpen volgt ze nu nog een cursus bij haar dochter Femke, (kunstenaar beeldende vormen en eerstegraads docent) op het Beeldeneiland in De Kwakel. Ze lacht: ‘Vroeger moest ik naar Amsterdam om te boetseren of te beeldhouwen.’ Nu lekker dicht bij huis dus, al zag ze er nooit tegenop om kilometers te maken om wat bij te leren. ‘Overal waar ik was heb ik cursussen gevolgd in beeldhouwen en boetseren.’ Zo volgde ze lessen in Delft en tijdens haar verblijf in Engeland diepte ze haar kennis van de kunst nog meer uit in Chischester en Hayling Island, wat aan de zuidkust van Engeland ligt. ‘Daar heb ik met olieverf leren schilderen.’

Bruegel

In het atelier van haar woning in Kudelstaart sieren enkele door Anneke geboetseerde kopjes van haar jongste kleinkinderen de werktafel. Haar proeven van bekwaamheid. Nu heeft ze ‘De Toren van Babel’ in steen geschonken aan de SOW-gemeente. Als de gelijkenis wordt getrokken met het schilderij van de zestiende-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude, zegt ze: ‘Ik weet dat het bestaat, maar ik heb er geen plaatje van bekeken. Dat doe ik expres niet.’ Waarmee ze wil zeggen dat ze niet van buiten af is beïnvloed. Haar toren bewerkte ze met grote precisie. ‘Ik heb het laagje voor laagje opgebouwd, wiskundig klopt het allemaal. Het laagje voor laagje opbouwen, dat is fascinerend, hoor. En het was niet eenvoudig, dat had ik van tevoren niet bedacht.’

Kracht

Anneke raakte bij het verhaal uit Genesis 11 het meest onder de indruk van de samenwerking tijdens de bouw van de toren en niet zozeer van de spraakverwarring.  ‘Het is de kracht die er van de toren uitgaat, het met elkaar iets bouwen,’ zoals ze al eerder verwees naar de bouw van ‘De Spil’. Over de stelling dat God het werk aan de Babelse toren anders zag, namelijk als uiting van menselijke hoogmoed (‘een toren die tot aan de hemel reikt’), zegt ze: ‘Ja, maar God heeft ze ook lang laten doorbouwen. Misschien wilde Hij zien waar het schip zou stranden. Je moet immers niet te snel willen ingrijpen, soms moet je dingen hun gang laten gaan.’ Ze geeft voorbeelden waaruit mag blijken dat spraakverwarring anders kan worden uitgelegd. ‘Ik kan ook een verhaal verzinnen dat ze het niet meer met elkaar konden rooien, en daardoor niet meer verder konden met elkaar. Of dat er mensen uit andere dorpjes of landen binnenkwamen en die een andere taal spraken. Als mensen uit die tijd niet wisten wat er gebeurd was, dat zeiden ze dat het iets uitzonderlijks was. Van dingen die we wel kunnen begrijpen, zeggen we minder gauw dat God het gedaan zou kunnen hebben. Maar als je me vraagt: is het een wonder van God? Dan zeg ik: ja! In die tijd is het een wonder van God geweest. Je mocht niet zo dicht bij Hem komen. Dat is een heel mooi verhaal.’

 

 

Deel met vrienden

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant voor je

Kindermomenten
Wekelijks een kindermoment bij de kerkdiensten.
Omzien naar elkaar
Belangrijker dan ooit.
Kindermoment van 18 oktober
hoe vaak moet ik mijn broeder of zuster vergeven?
Routekaart voor De Spil
Atlas in coronatijd

Contact

Vul onderstaand formulier en we nemen contact met je op.

Bezoekadres PG Kudelstaart

Spilstraat 5
1433 HD  Kudelstaart

Zalen

Koffie, thee en dranken (fris en licht alcoholisch) kunnen alleen via ons (in samenwerking met Ons Tweede Thuis ) worden ingekocht. In de grote zaal kan aan de achterzijde een buffet worden opgesteld voor koffie thee en dranken. In verband met de bewoners van het combinatiegebouw en OTT hanteren we een eindtijd van 23:00 uur.

Kerkzaal

Grote zaal met een kwartronde amfitheater opstelling*. Geschikt voor grotere groepen van ca. 50 tot 300 personen. Wordt primair gebruikt voor kerkdiensten maar is ook zeer geschikt voor concerten, presentaties en optredens etc. We beschikken over 2 podia opstellingen:

a)       normale opstelling met katheder, voor kerkdiensten, huwelijksdiensten, afscheidsdiensten en kleinere optredens. Op het normale podium is plek voor max. 25 personen.

b)      Het vergrote (concert) podium biedt plek aan ca. 60 personen, bijv. voor koor- of muziekoptredens.

In overleg kan aanvullend gezorgd worden voor een dirigenten bok. Ook het orgel, piano en uitgebreide mogelijkheden van licht, beeld en geluid kunnen worden verzorgd.

*Een afwijkende stoelopstelling (met ca. 12 tafels) is mogelijk. In dat geval is er plek voor 120 tot max. 200 personen

Consistorie

Kleine vergaderruimte voor 8 max. 10 personen. Geschikt voor (informeel) overleg aan een ‘ronde’ tafelopstelling. Wordt bij concerten ook gebruikt voor omkleden etc.

1e verdieping

Zaal met U wormige of rechthoekige vergaderopstelling voor groepen tot ca. 24 personen. Desgewenst kan men ook groepsopstelling maken voor 4- 8 personen. Presentaties kunnen met een (zelf mee te brengen) beamer op een witte wand worden getoond. De zaal wordt bij grote concerten gebruikt als omkleed- en koffieruimte voor het concert en tijdens pauze.

Jids, 2e verdieping

Informele vergaderzaal voor max. 30 personen.  Er is een vergadertafel, maar de zaal heeft vooral een informeel karakter en is vooral ingericht voor de jeugd. Omdat er een bar is wordt de ruimte tevens gebruikt voor informele bijeenkomsten en een afsluitende borrel na een stevig avondje vergaderen. Er is geluidsinstallatie en er hangt een beamer die gehuurd kan worden.