Hervormingsdag 2021

Bijbelzondag. Eredienst.

Dienst

Hervormingsdag 2021

31 oktober – Hervormingsdag. En ook: Bijbelzondag. We herdenken elk jaar op deze dag dat er binnen de katholieke kerk weerstand ontstond tegen de ‘Roomse leer’ en met name tegen ‘Roomse gebruiken’. Sommigen theologen (monniken) uit die tijd verzetten zich tegen een aantal van die gewoonten. Het meeste verzet bestond tegen de zogenoemde ‘aflatenhandel’. Door een aflaat te kopen kocht iemand, althans: zo geloofde men, een stuk boetedoening af; boetedoening die hij anders zou moeten doen na zijn dood en voordat er toegang tot de hemel zou zijn. Voor de kerk was dit een uiterst lucratieve handel – een aantal kerken (waaronder de St. Pieterskerk in Rome) kon worden gebouwd dankzij de opbrengsten uit de aflatenhandel.

Wij kennen Maarten Luther als dé kerkhervormer. En Luther was inderdaad belangrijk – maar hij was zeker niet de enige. Andere belangrijke hervormers uit die tijd waren Johannes Calvijn – wiens leer onze Nederlandse protestantse kerken domineert, maar ook de Zwiterse hervormer Huldrych Zwingli of de Tsjech Johannes Hus.

De foto die u boven dit bericht aantreft geeft een standbeeld van Maarten Luther weer, dat is geplaatst bij de Frauenkirche in Dresden.

Eredienst

Natuurlijk is er op deze zondag ook een eredienst. Weet u welkom in De Spil, waar we elke week gelukkig weer meer oude bekenden (en nieuwe gezichten) treffen.

Ook online dienst.

Ook al is eer weer fysiek toegang tot de diensten mogelijk – de online diensten blijven ook bestaan en worden op de gebruikelijke manier uitgezonden, namelijk via kerkdienstgemist.nl

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief voor komende zondag vindt u (vanaf zaterdagmiddag 30 oktober) op de gebruikelijke plaats in de linkerkolom bij dit bericht.

Collecten

Er zijn vandaag weer drie – fysieke en digitale – collecten. De eerste is voor de Eredienst & diaconie de tweede is voor de Online diensten en de derde is voor het werk van de ZWO-commissie.

Kerkblad online

Lees hier online de tekst van het openbare gedeelte van het kerkblad. Om het gehele kerkblad te lezen dient u te zijn geregistreerd en moet u ook zijn ingelogd. Dan vindt u de tekst van het gehele kerkblad op de pagina ‘Media’.

Contactinformatie

Deel met vrienden

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant voor je

Tweede Adventszondag
Tweede adventszondag. Ook pakjesavond.

Contact

Vul onderstaand formulier en we nemen contact met je op.

Bezoekadres PG Kudelstaart

Spilstraat 5
1433 HD  Kudelstaart

Zalen

Koffie, thee en dranken (fris en licht alcoholisch) kunnen alleen via ons (in samenwerking met Ons Tweede Thuis ) worden ingekocht. In de grote zaal kan aan de achterzijde een buffet worden opgesteld voor koffie thee en dranken. In verband met de bewoners van het combinatiegebouw en OTT hanteren we een eindtijd van 23:00 uur.

Kerkzaal

Grote zaal met een kwartronde amfitheater opstelling*. Geschikt voor grotere groepen van ca. 50 tot 300 personen. Wordt primair gebruikt voor kerkdiensten maar is ook zeer geschikt voor concerten, presentaties en optredens etc. We beschikken over 2 podia opstellingen:

a)       normale opstelling met katheder, voor kerkdiensten, huwelijksdiensten, afscheidsdiensten en kleinere optredens. Op het normale podium is plek voor max. 25 personen.

b)      Het vergrote (concert) podium biedt plek aan ca. 60 personen, bijv. voor koor- of muziekoptredens.

In overleg kan aanvullend gezorgd worden voor een dirigenten bok. Ook het orgel, piano en uitgebreide mogelijkheden van licht, beeld en geluid kunnen worden verzorgd.

*Een afwijkende stoelopstelling (met ca. 12 tafels) is mogelijk. In dat geval is er plek voor 120 tot max. 200 personen

Consistorie

Kleine vergaderruimte voor 8 max. 10 personen. Geschikt voor (informeel) overleg aan een ‘ronde’ tafelopstelling. Wordt bij concerten ook gebruikt voor omkleden etc.

1e verdieping

Zaal met U wormige of rechthoekige vergaderopstelling voor groepen tot ca. 24 personen. Desgewenst kan men ook groepsopstelling maken voor 4- 8 personen. Presentaties kunnen met een (zelf mee te brengen) beamer op een witte wand worden getoond. De zaal wordt bij grote concerten gebruikt als omkleed- en koffieruimte voor het concert en tijdens pauze.

Jids, 2e verdieping

Informele vergaderzaal voor max. 30 personen.  Er is een vergadertafel, maar de zaal heeft vooral een informeel karakter en is vooral ingericht voor de jeugd. Omdat er een bar is wordt de ruimte tevens gebruikt voor informele bijeenkomsten en een afsluitende borrel na een stevig avondje vergaderen. Er is geluidsinstallatie en er hangt een beamer die gehuurd kan worden.