U bent hier

Kerkblad 5 maart 2017

Door gerdadevos op 7 maart 2017 11:31

Bij de diensten

Het was heel fijn dat afgelopen zondag onze eigen dominee, Hans van Dalen, bij ons voor mocht gaan. Hij liet ons meekijken bij één van de vele korte ontmoetingen in de Bijbel; de arme weduwe die twee centjes, haar hele levensonderhoud, in de offerkist bij de tempel gooit. (Marcus 12: 41-44)

Even treedt zij voor het voetlicht, een korte ontmoeting, een snapchat, en daarna horen we nooit meer iets van haar, zien we haar nooit meer terug.

Wat is het nut van deze vluchtige ontmoeting, waarom is dit belangrijk?

Toont Jezus ons dit plaatje om te laten zien hoe wij ons behoren te gedragen als christenen? Moeten wij alles wat wij hebben aan de armen geven? Wordt dit van ons gevraagd? Staat dit in de Bijbel als tip voor de kerkrentmeesters? Goed voor de folder van de Kerkbalans? Onder het motto “Weinig hebben en toch geven”?

Nee, dat is niet wat Jezus hier van ons vraagt. Natuurlijk weten we dat Jezus opkomt voor de armen, voor de zwakken in de samenleving en natuurlijk vraagt Hij van ons, dat wij de armen niet uitbuiten of laten uitbuiten. En Hij vraagt ook van ons dat wij ruim geven en ons inspannen om juíst onze arme en zwakke naasten te helpen en te zorgen dat óok zij een waardig bestaan hebben.

Maar dat is niet waar het in deze teksten om gaat. Wat we hier zien is een weduwe, die straatarm is en die waarschijnlijk wordt uitgebuit door de mensen die bij de tempel horen. We zien iemand voor wie het leven zwaar, oneerlijk en hard is geweest. Maar zien we in deze snapchat iemand die boos en verbitterd is? Nee, integendeel, we zien hier iemand die oneindig dankbaar is, zó dankbaar dat zij alles wat zij heeft weggeeft! Deze arme weduwe laat ons zien wat echt belangrijk is in dit leven, juist als het leven keihard voor je is, juist dan kan je voelen hoe waardevol God is, wat Hij voor je betekent!

En dan verdwijnt ze weer uit beeld, deze arme …. rijke weduwe!

 

De komende zondag om 10.00 uur, en ook op de biddag, woensdag 8 maart om 19.30 uur, hoopt dominee van Dalen weer bij ons voor te gaan. We hopen u allen te ontmoeten.

Gemeentenieuws
Gemeente nieuws wordt op internet niet vermeld

Bedankt

Sinds 2 weken is Arnold Faber weer thuis. Wij bedanken iedereen voor het medeleven en de vele kaarten die we mochten ontvangen.

Pastoraat

Vanwege bekende reden verzoeken wij u om ook in de komende tijd geen rechtstreeks contact met de dominee op te nemen. We vragen aan iedereen om ziekte, zeer en heuglijke berichten te melden bij de ouderlingcoördinator van de betreffende wijk. Indien deze niet te bereiken is, mag u het natuurlijk ook doorgeven aan de scriba.

Uw kerkenraad

Fruitactie!

Komende woensdag 1 maart komt onze jeugd langs de deuren in Kudelstaart met de gevarieerde fruitpakketjes. Eén pakketje is € 3,50 en twee voor slechts € 6,-!

Vooraf bestelde pakketjes worden ná de dienst van 5 maart uitgedeeld.

Kerkbalans 2017

In de afgelopen weken zijn de wijkcontactpersonen druk bezig geweest, om de antwoorden op de actie Kerkbalans 2017 binnen te krijgen. Op dit moment is ongeveer 90% van de toezeggingen binnen. Wij als college van kerkrentmeesters zijn blij met het resultaat tot nu toe. De toezeggingen zijn iets hoger dan die van 2016. Wat betekent, dat we uitkomen boven de door ons gemaakte voorzichtige prognose. Iedereen, die hieraan zijn medewerking heeft gegeven, bedanken we hartelijk. Als u uw reactie nog niet heeft ingeleverd, vragen we, dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen.

Uw college van kerkrentmeesters

Collecte voor Kerk in Aktie

“Beter voedsel voor bergdorpen Nepal”

In de afgelegen bergdorpen in Nepal heeft de bevolking moeite om voldoende voedsel te verbouwen. De organisatie ICFON (international council for friends of nepal, the Netherlands) werkt samen met dorpsbewoners aan een betere voedselproductie. Daardoor verbeteren ook hun levensomstandigheden.

Rondom de bergdorpen is weinig vruchtbare grond beschikbaar. De bevolking weet vaak ook weinig over landbouwtechnieken. Via ICFON krijgen dorpsbewoners landbouwtrainingen. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze braakliggende grond weer kunnen bewerken en hoe ze erosie kunnen bestrijden. Ook oefenen ze met nieuwe landbouwtechnieken om hun opbrengst te verhogen en leren ze hoe ze hun producten het beste kunnen verkopen op de markt. Gezinnen kunnen een lening krijgen om een geit aan te schaffen die melk produceert. Voor slechts 60 euro ontvangt een gezin een geit en een training in de verzorging.

Nieuws uit de boekenhoek!

Het is al weer even geleden dat u iets van ons heeft vernomen. Dat wil niet zeggen dat er geen activiteit of boekenhoek is hoor. Verre van. De bestellingen gaan gewoon door. En iedere zondag staat er iemand van ons team voor u klaar om u te helpen bij het maken van een keuze, uw bestelling te noteren of voor een praatje. En tevens is bij de inloopochtenden de boekenhoek ook geopend, dus meerdere mogelijkheden om iets bij ons te kopen.    

Vanaf nu liggen er ook artikelen voor jong en oud i.v.m. Pasen. Het lijkt nog vroeg maar voor we het weten is het al weer zover, en dan kunt u dus nu al wat uitzoeken als u wilt. Er zijn ook wat cd’s en dvd’s waaronder Hart van Pasen dvd’s. Ook dit jaar is er weer een nieuwe uitgekomen. Slechts voor € 2,99 heeft u al een mooie film gericht op Pasen.

Kom gerust eens langs, ook als u eerder nog niet bent geweest, om te kijken of er iets voor u in de kast ligt. We hebben vele verschillende genres en artikelen. We zien u graag.

Gerda de Vos, Helma Bakker, Joke van Leeuwen, Anneke de Jong, Theresia van Vliet en Gusta Groenendijk