U bent hier

Kerkblad 18 december 2016

Door gerdadevos op 13 december 2016 19:09

Protestantse gemeente Kudelstaart 

Inleveren kopij bij de scriba, scriba@sow-kudelstaart.nl, uiterlijk zondag 19.00 uur 

U kunt een geluidsopname van de dienst bestellen via ; deze zijn ook te beluisteren via de website (‘kerkdiensten online’).

Zondag: 18 december 2016 

Kerkelijk Centrum “De Spil”, 10.00 uur, 4e adventszondag 

Voorganger: Ds. J.M. Goedhart 

Ouderling van dienst: Erna Roodenburg 

Diaken van dienst:Piet de Geus 

Kerkrentmeester:Jan Vrieze 
Deurdienst:Truus de Geus en Martine Sikkema 

Collecte:Eredienst en Diaconie (1), Aflossing kerkgebouw(2) 

Bij deur wordt gecollecteerd voor de Zending 

Oppasdienst: Iris van Oostveen en Laurens Poesiat 

Jeugdkerk: Er isjeugdkerk 

Koster: Wilko Roodenburg 

Techniek: Axel Huson 

Presentatie maken en beamer: Anja Vermeulen 

Organist: Johan van der Zwaard 

Boekenhoek: Theresia van Vliet 

Koffiezetten en -schenken:Agatha Klop en Janna Adema 

Rijdienst Aalsmeer: Fam. van der Blonk 

Rijdienst Kudelstaart: Martin Rinkel 

 

Bij de diensten 

Afgelopen zondag, de derde Adventszondag, sprak dominee van Dalen opnieuw met ons over één van de stammoeders van Jezus, deze maal over Ruth. Het Bijbelboek Ruth gaat niet over engelen, visioenen, wonderlijke dromen of reddingen, nee, dit boek gaat over het gewone leven. Naomi vlucht met haar man en twee zonen naar Moab, er is hongersnood in Israël. Daar, ver weg van huis, sterven haar man en twee zonen. Er gebeurt geen wonder, er komt geen profeet of gebedsgenezer, die voorkomt dat zij sterven, zij blijft gewoon alleen achter, de deur van de hemel blijft gesloten.Dit herkennen wij allemaal wel, dat gewone leven, dingen overkomen ons en ook voor ons blijft dan vaak de deur van de hemel gesloten. Toch is het leven zeker niet vervelend, naar en saai, het leven zit vol verrassingen, aangename maar soms ook onaangename verrassingen, pieken en dalen, goede en kwade dagen, rijkdom en armoede, ziekte en gezondheid. Ook voor Naomi verschijnt er gelukkig weer licht aan de horizon. De hongersnood is voorbij en ze gaat terug naar Bethlehem, haar geboorteplaats, en het mooie is, Ruth haar lieve schoondochter gaat met haar mee. Toch een wonder! Al ziet Naomi het niet, God stuurt Zijn engel, Zijn engelzonder vleugels. Het leven van Naomi krijgt weer glans! Ook wij denken in ons gewone leven vaak dat God er niet is, maar Hij is er wel, alleen zien wij dat vaak niet. Wij zien niet dat Zijn engelen ons omringen, dat Zijn licht schijnt in de duisternis. Ruth krijgt een kind, het leven van Naomi krijgt weer glans. Later, veel later wordt in Bethlehem de Christus geboren. Hij geeft ons gewone leven glans, door Hem staat ons leven altijd in goddelijk licht!  

 

Volgende week zijn we weer een week dichter bij het wonder van Kerst, de vierde adventszondag. Dan zal dominee Jan-Maarten Goedhart bij ons voorgaan. We hopen u allen weer te ontmoeten.

Adventsproject 

Deze week is het de laatste adventszondag. We luisteren met elkaar naar de belofte van vergeving. Batseba komt bij ons op bezoek. En net als de voorgaande vrouwen heeft ook zij een heel bijzonder levensverhaal aan ons te vertellen.

Gemeentenieuws 
Er hebben ons geen berichten bereikt dat er gemeenteleden zijn opgenomen in het ziekenhuis in de afgelopen week. Dit betekent niet dat er geen mensen zijn die met ziekte of zorgen te kampen hebben. We denken hierbij in het bijzonder aan Hans en Joke van Dalen, nu hun vader en schoonvader in de afgelopen week is overleden. Ook al heeft hij de mooie leeftijd van 89 jaar mogen bereiken en  weten wij gelukkig dat “hun pa nu veilig thuis is”, toch blijft de pijn van het verlies groot. Wij bidden voor onze dominee en zijn vrouw, voor moeder Jenny en de verdere familie om Gods nabijheid en troost, dat zij zich gedragen mogen voelen in deze moeilijke tijd. 

 

Kerstmiddag 
A.s. woensdag 14 december wordt er weer een kerstmiddag georganiseerd in De Spil. Een mooi liturgisch gedeelte onder leiding van Dominee Hans van Dalen, orgelspel door Ruud Kooning en zang van Piet Adema. Een korte sketch, voorgedragen door Annie Schouten. Kortom, een prachtig programma.Daarna een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje of frisje.Als finale een heerlijke maaltijd, verzorgd door onze “huis-keur-slager”. Rond 19.00 sluiten we deze middag.Jong en oud: weet u allen hartelijk welkom; we hopen, dat u even wilt doorgeven, dat u ook aanwezig zal zijn.Uw diaconie 
Janna Adema , Rieneke de Bondt , Piet de Geus , Rik van Osnabrugge, Laurens Poesiat  of Ans Rinkel 
 

Kerstgroeten vanuit de diaconie 

Op Zondag 18 december a.s. staan de jaarlijkse kerstgroeten weer klaar in de hal om rond te brengen. De kerstgroeten zijn een blijk van medeleven vanuit onze SoW-gemeente aan ouderen en degene die het moeilijk hebben of eenzaam zijn. Wij vragen ook deze keer weer uw medewerking om de groeten rond te brengen. 

Alvast hartelijk dank voor uw hulp. 

Uw diaconie

Kerstflyer 
Op de tafel bij de uitgang liggen de kerstflyers voor de komende kerstdagen. Een prachtig stukje creatief werk van Dennis Piké. De folder is bedoeld om uit te delen aan bekenden, familieleden, kennissen, buren en andere straatgenoten. Zo kunnen we hen laten weten dat het kind Jezus ook voor hen geboren is en dat de deur van ons kerkgebouw met kerst uitnodigend open staat. Helpt u mee om dit door te geven? 

 

Kerstontbijt op tweede Kerstdag 

Ook dit jaar is er op Tweede Kerstdag weer een kerstontbijt, waarvoor – bij deze -  iedereen uitgenodigd is.  Het ontbijt begint om 9.30 uur waarna om ca. 10.30 uur de kerstmusical ‘Geknipt voor Kerst’ opgevoerd wordt, voor en door jong en oud. Om te weten hoeveel we moeten inslaan voor het ontbijt, vragen wij u of jou om uw of jouw naam in te vullen op de intekenlijsten die op de tafel in de gang naar de kerkzaal liggen.  

Telefonisch of per e-mail aanmelden kan ook, t/m 23 december,  

bij Aveline Maat, of  scriba@sow-kudelstaart.nl De deelname aan het ontbijt is gratis. Om de onkosten te dekken zal er een bus staan voor een vrijwillige bijdrage. 

Commissie Erediensten

Kerst 2016 ‘Warm welkom’  

Vanuit de missionaire werkgroep willen we de bewoners van Kudelstaart weer goede Kerstdagen wensen en hen uitnodigen om één van de Kerstdiensten bij te wonen. We doen dat dit jaar op  vrijdag 23 december van 16.00 uur tot ongeveer 19.30 uur, midden op het plein in het Winkelcentrum ‘Kudelstaart’ naast de kerstboom. We staan daar met een kraam met wat materiaal om te verkopen, maar  we staan er ook  om warme chocomel , glühwein en de Kerstkrant die als titel draagt ‘Warm Welkom!’  uit te delen.  Het promotie-item van ‘waarom Kerst’ van dit jaar zal hier ook op de kraam liggen: Kerst in 12 hits. (Meer informatie hierover op www.waaromkerst.nl ). Dus kom tussen het boodschappen doen door even langs voor een warm bakkie, een praatje en een kerstkransje. En ging je geen boodschappen doen ? Kom dan toch, want dan wordt het gezellig druk ! Met elkaar kunnen we dan een warm welkom uitstralen naar onze dorpsgenoten.  

Wil je helpen of meer informatie bel dan naar : Aletta Heil lof mail Joke van Leeuwen jenjlesi@gmail.com 

Welkom, de missionaire werkgroep 

 

Oudjaar - samen vieren? 
Het duurt nog even, maar de tijd gaat snel. Na kerst komt de jaarwisseling er al vlot achteraan. De oudejaarsavond hopen we ook dit jaar te beginnen met een 'Oudejaarsdienst' om 19.00 uur in De Spil. Daarna willen we gelegenheid bieden, om met degenen, die dat willen, de oudejaarsavond gezellig door te brengen en het nieuwe jaar in te luiden. We hebben de medewerking van de mensen van het wijkontmoetingspunt 'Voor elkaer' bij Mijnsheerlijckheid om dit daar te realiseren! Dit is natuurlijk alleen mogelijk, als er voldoende belangstelling voor is.  

Vandaar een oproepje voor belangstellenden om zich te melden bij Aletta Heil, St. Janstraat 13, Kudelstaart  of ds. Hans van Dalen (email: predikant@sow-kudelstaart.nl 

 
De Maandagavond Bijbelkring  

Maandag 19 december vieren we met elkaar Kerstfeest. Om 19.00 uur beginnen we, we gaan met elkaar o.a. een  
Kerstfilm bekijken en daarover napraten onder het genot van allerlei  
lekkers, als U zin hebt om te komen schroom niet, bel gewoon aan en we  
maken er een goede avond van, voor vervoer kan gezorgd worden, aanmelden bij Anneke de Jong  
 

Schrijven voor de Vervolgde Christenen 
Omdat de laatste dinsdag net na 2e kerstdag valt gaat deze middag niet  
door en komen we weer bij elkaar op 31 januari 2017.  

Groet, Anneke de Jong. 

 
Nieuws uit de boekenhoek! 

De kerstartikelen en 2017 artikelen zoals agenda’s, scheurblok, dagboekjes etc. liggen weer in de boekenkasten. Nu er geen kerstmarkt zal zijn, en wij dus wat extra artikelen in de kast hebben gelegd, wil ik u vragen, mocht u nog de intentie hebben om een agenda en/of dagboekje of kerstboekjes uit te willen zoeken dit zondag te doen, daar wij de  “geleende” boeken a.s. dinsdag weer retour brengen naar de boekwinkel. 

Natuurlijk blijven er nog wel de nodige kerstartikelen en overige artikelen liggen, maar de keuze zal iets minder zijn. Dit voor uw informatie. 

Tevens wil ik u er nogmaals op wijzen dat, mócht u geïnteresseerd zijn in de Samenleesbijbel welke normaal gesproken € 59,95 kost, deze in de maanden december 2016 en januari 2017 met een kortingsbon van  

€ 10,00 uit de Lees en Luistergids voor € 49,95 verkocht mag worden. 

Ook voor bestellingen zijn wij er voor u en jou. 

Graag tot ziens bij de boekenhoek.

Gezelligheid in Mijnsheerlijckheid  

De dagen worden alweer korter, het stormt en de winter is in aantocht. Het wordt dan weer tijd om dingen te ondernemen om het leven weer een beetje leuker en aantrekkelijker te maken. 

Zoals u weet hebben wij in het centrum van Kudelstaart 90 appartementen voor senioren. 

Complex Nobelhof is voor mensen, die afhankelijk zijn van zorg. In de Boerhavehof is deze zorgafhankelijkheid niet verplicht. 

De bewoners van beide complexen, maar ook alle bewoners van Kudelstaart en omstreken van 55 jaar en ouder, kunnen gebruik maken van de faciliteiten van Wijkpunt “Voor Elkaer”. Het is een plek van ontmoeten, eten, drinken( altijd verse koffie/thee) en activiteiten, zoals bv handwerken op dinsdagmiddag en spelletjes op woensdagmiddag. Reserveren voor de middag wordt aanbevolen, maar als iets spontaan ontstaat is er vaak wel een mouw aan te passen. 

Het “voor Elkaer Restaurant” is doordeweeks geopend van 9.00 u – 17.00 u. Vanaf 12.00 u tot 14.00 u kunt u terecht voor een lunch of warme maaltijd. Eet u  liever ’s avonds warm, dan kan dat op woensdag en vrijdagavond om 17.30 u. Vrijwel iedere laatste vrijdag van de maand is er ‘thema avonddiner”, waar dan gekookt volgens de culinaire regels van een land. Voor de avond openstelling op woensdag en vrijdag is reserveren ook aan te bevelen, omdat dit vaak redelijk snel vol/uitverkocht is. Indien er belangstelling is voor welk eten er op het menu staat, dan is het  mogelijk om dit menu van de woensdag en vrijdag al via de mail te ontvangen. Even een berichtje sturen naar wsp2@zorgcentrumaelsmeer.nlen men komt op de verzendlijst. Dit is natuurlijk allemaal geheel vrijblijvend. 

Ook voor activiteiten kunt u in het Wijkpunt terecht. Er zijn hobby -en spelactiviteiten. Verder is er ook een docent bewegingsleer, die wekelijks les geeft. Daarnaast zijn er met regelmaat optredens en voorlichtingsbijeenkomsten. 

Voor een ieder, die zich wel eens eenzaam voelt of er eens uit wil is dit een goede gelegenheid om eens andere dingen te doen, zodat het leven er weer een stuk beter uit gaat zien. 

Namens de diaconie, 

Rik van Osnabrugge.

Laatste nieuwsbrief en kerkblad 2016 

Het is alweer zover, het jaar is bijna ten einde en wij moeten u melden dat a.s. zondag de laatste Nieuwsbrief uitkomt. Kopij hiervoor kunt u inleveren tot donderdag 15 december 19.00 uur. De volgende Nieuwsbrief komt pas weer uit op 8 januari 2017. 

Maandag 19 december wordt het laatste Kerkblad voor dit jaar gemaakt. Dit blad is bestemd voor de zondagen 25 december en 1 januari. Kopij hiervoor kan uiterlijk zondag 18 december 19.00 uur ingeleverd worden.