U bent hier

Kerkblad 17 april 2016

Door gerdadevos op 16 april 2016 19:25

Uit de pastorie 

Aanstaande zondag staat er een doopdienst op ons programma. Als voorganger vind ik dat altijd weer een bijzonder mooie gebeurtenis. Ik mag er letterlijk met mijn neus bovenop staan als de druppels over het babyhoofdje stromen. Ik mag heel even namens God een dierbaar geschenk uitreiken, als ik doop ‘in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest’.  
Bijzonder waardevol is ook wat er aan vooraf is gegaan: het doopgesprek. Dit keer vond dat doopgesprek plaats met drie maal twee ouders, ouderling Truus de Geus en mijn persoon. Met zes ouders, die allemaal hetzelfde verlangen, maar er toch allemaal op hun eigen wijze tegenaan kijken. De één met wat meer vragen en twijfels dan de ander. De één wat ‘geloviger’ dan de ander, maar allemaal met het geloof, dat minstens zo groot is als een mosterdzaadje. Volgens Jezus is dat voldoende, omdat de groeikracht van het Koninkrijk erin zit.  
Op dit doopgesprek kwam, naast alle praktische en organisatorische zaken, vooral ook de vraag aan de orde: ‘waarom wil je je kind laten dopen?’. We voerden het gesprek met behulp van een aantal uitspraken van anderen over de doop. Met sommige van die uitspraken waren we snel klaar. Dopen doe je (tegenwoordig) niet meer, omdat ‘het er nu eenmaal bij hoort’ of ‘omdat mijn ouders dat zo graag willen’. Meer inhoud heeft een antwoord als ‘bij de doop belooft God ons kind te helpen en beschermen’ of ‘als je je kind laat dopen vraag je Gods zegen en bescherming over je kind’. Zulke antwoorden zijn mooi, maar roepen meteen ook vragen op. De doop is toch geen garantie dat jouw kind voor alle kwaad bewaard blijft? In de preek aanstaande zondag zullen we het daar nog over hebben. Het mooist zijn toch antwoorden als ‘Bij de doop wordt duidelijk gemaakt dat God van ons kind houdt’ en ‘weet ik dat ook ons kind bij God mag horen’. En bij de doop leg je ook de plechtige belofte af, dat je dat aan je kind zult doorgeven: ‘we mogen ons kind van Jezus vertellen’ en ‘het beste geven wat we hebben – en daarbij hoort ons geloof’. Zo tonen we ‘onze dankbaarheid voor het grote geschenk dat God ons heeft gegeven’. Daarom ‘mag iedereen zien en horen, dat er een nieuw gemeentelid is geboren’. Deze keer zelfs drie! Dus roepen we Jesse, Twan, Sophie toe: ‘Welkom in ons midden!’. En we bidden: ‘Laat hen van Uw grote kudde ook een heel klein schaapje zijn’.  

Met een hartelijke groet, 

Ds. Hans van Dalen 

      

Agenda 

-19 april - 20.00 uur pastoraal overleg met ouderlingen en pastoraal  
medewerkers 
-21 april - 20.00 uur jongerengespreksgroep 'De Afdwalers' 

 

Gemeentenieuws 

Er zijn voor zover bij ons bekend, in de afgelopen week geen gemeenteleden in het ziekenhuis opgenomen. Natuurlijk zijn er wel zieken in onze gemeente of mensen die het anderszins moeilijk hebben. We bidden hen allen Gods troost en bijstand toe. 

 

Jongerendag Gelredome 4 juni 
Elk jaar laten 30.000 jongeren zien dat geloven niet suf of saai is. Feesten op steengoede christelijke bands, geboeid luisteren naar bekende sprekers en gewoon lekker zingen. We willen met een groep (jongeren, jongere ouderen) daar naar toe. Heb je zin om daarbij te zijn? Stuur een berichtje naar Matthijs Stevens (06-280826 – Whatsapp/SMS, of matthijs.stevens@sow-kudelstaart.nl). 
 
Maak je geen zorgen over vervoer of eventuele kosten (toegangskaartje bijvoorbeeld). Daar zorgen we gewoon voor. De Jongerendag is in Arnhem, Gelredome en duurt van 13.30 uur tot 21.00 uur. Meer informatie vind je op www.eo.nl/beamevenement/jongerendag.